Πουλμονάρια η φαρμακευτική (Πνευμονική η φαρμακευτική) / Pulmonaria officinalis


Η  Πουλμονάρια, είναι ένα χαριτωμένο φυτό που αναπτύσσεται σε υγρά και απολύτως καθαρά εδάφη γι αυτό και η παρουσία του είναι ένδειξη καθαρού περιβάλλοντος.   Τα φύλλα του έχουν ασημένιες κηλίδες και τα άνθη του είναι στην αρχή κόκκινα και κατά την επίσκεψη τους από τις μέλισσες που τα λατρεύουν αλλάζουν σταδιακά σε μωβ και στο τέλος γίνονται μπλε. 

Αν και δεν έχουμε αναφορές της χρήσης του στην αρχαιότητα, εν τούτοις αναφέρεται από τον μεσαίωνα ως τις μέρες μας σαν ένα λαϊκό φάρμακο μεταξύ των λαών της Ευρώπης αλλά και της Ασίας. Σε πολλά χωριά της Ελλάδας το γνωρίζουν και το χρησιμοποιούν στις ημέρες μας για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 
Εκτός από λαϊκό φαρμακευτικό φυτό έχει και μια θέση στην κουζίνα, καθώς τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα μαζί με άλλα λαχανικά και επίσης είναι ένα από τα συστατικά του ποτού Βερμούτ.

Όπως δείχνει και το όνομα του, είναι  ένα ευεργετικό βότανο για τους πνεύμονες . Απομακρύνει την παχιά βλέννα και καθαρίζει και ανακουφίζει όλο το αναπνευστικό σύστημα. Καθαρίζει τους  πνεύμονες των καπνιστών που είναι γεμάτοι πίσσα αποβάλλοντας την με φλέμα. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές  ιδιότητες που εμποδίζουν  την ιογενή ή βακτηριδιακή   λοίμωξη των πνευμόνων. 

Η δράση του είναι στυπτική, αντιβακτηριδιακή, αντιβιωτική,μαλακτική, αποχρεμπτική, αντιφλεγμονώδης, αντιδιαρροική , ελαφρά διουρητική,  αντιαιμορραγική, επουλωτική.. Αυξάνει την λειτουργία των πνευμόνων και 
αναζωογονεί τους ιστούς που υποφέρουν από φλεγμονή .

Η Πουλμονάρια είναι ένα βότανο  που η αιώνια λαϊκή εμπειρία το συστήνει κατά των πνευμονοπαθειών, πνευμονία, βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα,  ρινική συμφόρηση και καταρροή , αλλεργικό άσθμα αλλά και για την διάρροια , τις αιμορροΐδες και την επούλωση πληγών και τραυμάτων. Ακόμα σαν ήπιο διουρητικό κατά της κατακράτησης υγρών από τον οργανισμό και κατά της φυματίωσης. 

Πίνεται σαν τσάι που παρασκευάζεται με 3 γρ. ξερό βότανο ή 4-5 φρέσκα φύλλα σε 250 μλ βραστό νερό . Το σουρώνουμε μετά από 10’ και  το πίνουμε σε 2 δόσεις για 20 ημέρες το πολύ.Ή χρησιμοποιούμε βάμμα, από 10 σταγόνες 2 φορές την ημέρα για 20 ημέρες.
Αποφεύγουμε την χρήση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 

Με τόσες πολλές αποδεδειγμένης εμπειρικής χρήσης ιδιότητες , είναι να απορεί κανείς γιατί η επιστημονική κοινότητα  δεν έχει βάλει ακόμα την όμορφη Πουλμονάρια κάτω από τον εξονυχιστικό της έλεγχο. Ίσως δεν έχει ακόμα έρθει η σειρά της , ίσως στο μέλλον .

Σημείωση: Η παραπάνω  παρουσίαση του φυτού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού αυτού.

Έρευνα & φωτογραφία : Χρυσούλα Ανέστη για ΙΑΤΡΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ & ΒΟΤΑΝΟΓΝΩΣΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΛΙΟΥΡΟΣ Ο ΑΓΚΑΘΩΤΟΣ Ή ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Τ΄ΑΓΚΑΘΙ

Βάλσαμο .Υπερικόν το διάτρητον - Hypericum perforatum