Τσουκνίδα



Η ταπεινή τσουκνίδα, αυτό το αγριοχόρταρο που με περιφρόνηση το εξαφανίζουμε από τους κήπους μας και το αποστρεφόμαστε για το επώδυνο τσίμπημα του, είναι ένα πολύ ευεργετικό βότανο για τον ανθρώπινο οργανισμό .    Από την αρχαιότητα και ως σήμερα για όσους γνωρίζουν την αξία της, χρησιμοποιείται σαν θρεπτικό λαχανικό  και σαν θεραπευτικό βότανο .
Τα φρέσκα φύλλα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμινών Α, C, D, E, F, K και P, καθώς και συμπλέγματα βιταμίνης Β .Τα φύλλα επίσης περιέχουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες μετάλλων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο και επιπλέον βόριο, νάτριο, ιώδιο, χρώμιο, χαλκό και θείο .Οι τσουκνίδες έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο πλούσιες σε μεμονωμένες πολυφαινόλες από ότι άλλα  φυτά.
Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά είναι και οι ρίζες του φυτού.

Φύλλα, βλαστοί και ρίζες Τσουκνίδας, πλύθηκαν και στεγνώνουν για να γίνουν βάμμα.

Ενδείξεις

-Η λήψη τσουκνίδας από το στόμα ή η εφαρμογή της στο δέρμα μειώνει τον πόνο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ισχιαλγία και νευρίτιδα. 
-Προσφέρει σύντομη ανακούφιση από τον πυρετό με καταρροή. 
-Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της καλοήθους  υπερπλασίας του προστάτη ,θεραπεύει τις διαταραχές και τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
- Βοηθά στην ελάττωση του σακχάρου στο αίμα. 
- Καταπολεμά την  ουλίτιδα..
-Μειώνει την  κατακράτηση υγρών και καταπολεμά την υδρωπικία.
-Καταπολεμά  την αναιμία και την κόπωση και εξάντληση που οφείλονται σε αυτήν.
-Βελτιώνει την  κυκλοφορία του αίματος, εξαλείφει την στένωση των αγγείων και τις κράμπες.
- Καθαρίζει το αίμα και θεραπεύει τα εκζέματα.
- Χαρίζει πλούσια και λαμπερά μαλλιά, εξαλείφει την λιπαρότητα.

Τρόπος χρήσεις

-Φρέσκα φύλλα και τρυφεροί βλαστοί, προστίθενται σε σούπες, βραστές σαλάτες και πίτες όπως το σπανάκι.

-Έκχυμα από 1 κουταλάκι του τσαγιού αποξηραμένη τσουκνίδα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε 5 λεπτά και σουρώνουμε. Μπορούμε να πίνουμε έως και 1 λίτρο την ημέρα. 

Παρασκευή μητρικού βάμματος Τσουκνίδας. Χρησιμοποιώ όλα τα μέρη του φυτού.


Αλληλεπιδράσεις 

-Αν παίρνετε λίθιο  μαζί με τσουκνίδα μπορεί να έχετε σοβαρές παρενέργειες. Συζητήστε με τον γιατρό σας  πριν χρησιμοποιήσετε την τσουκνίδα εάν παίρνετε λίθιο. Η δόση λιθίου μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει.
-Τα αντιδιαβητικά φάρμακα αλληλεπιδρούν με την τσουκνίδα η οποία μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Λαμβάνοντας τσουκνίδα μαζί με τα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να σας προκαλέσει πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παρακολουθήστε προσεκτικά το σάκχαρο σας  και συζητήστε με τον γιατρό σας  πριν χρησιμοποιήσετε την τσουκνίδα .Η δόση του αντιδιαβητικού σας φαρμάκου, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει.
-Η τσουκνίδα μειώνει την αρτηριακή πίεση και η  λήψη της μαζί με φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πολύ χαμηλή πίεση του αίματος. Ενημερώστε τον γιατρό σας.
-Μεγάλες ποσότητες τσουκνίδας μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Η λήψη τσουκνίδας μαζί με τα ηρεμιστικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική υπνηλία. 
-Η τσουκνίδα περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται από το σώμα για να βοηθήσει στην πήξη του αίματος. Η βαρφαρίνη (Coumadin) χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Βοηθώντας την πήξη  αίματος, η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης (Coumadin). Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά το αίμα σας. Η δόση της βαρφαρίνης σας (Coumadin) μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει.

Επιμέλεια - φωτογραφίες : Χρυσούλα Ανέστη για ΙΑΤΡΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΟΓΝΩΣΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΛΙΟΥΡΟΣ Ο ΑΓΚΑΘΩΤΟΣ Ή ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Τ΄ΑΓΚΑΘΙ

Πουλμονάρια η φαρμακευτική (Πνευμονική η φαρμακευτική) / Pulmonaria officinalis

Βάλσαμο .Υπερικόν το διάτρητον - Hypericum perforatum