Μελία Αζεδαράχ - Το δέντρο της χάντρας & του Παραδείσου



 Αυτό το δέντρο με τα πολύ αρωματικά άνθη,είναι εγγενές στη βόρεια Ινδία, το Πακιστάν, τη Μιανμάρ και τη βόρεια Αυστραλία. Είναι ένα ιερό δέντρο στο Ιράν, τη Μαλαισία, την Ινδία και το Πακιστάν και είναι σεβαστό όπως το δέντρο Neem. 
Πρόκειται για ένα δέντρο με πολλαπλές χρήσεις και εισήχθη στην Ελλάδα σαν διακοσμητικό. Διαθέτει σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται πολύ ως υποκατάστατο του Neem. 

Η Μελία Αζεδαράχ (Maha Nimba) μοιάζει με το δέντρο Azadirachta indica (Neem). Και τα δύο δέντρα είναι εγγενή στην Ινδία και ανήκουν στο ίδιο γένος φυτό Melia, ένα μικρό γένος που αποτελείται από 2 είδη δηλαδή azedarach και azadirachta.Το σανσκριτικό όνομα της Μελία Αζεδαράχ.είναι Maha Nimba ενώ το Azadirachta indica είναι γνωστό ως Nimba .


Η Μελία Αζεδαράχ, εισήχθη στην Ελλάδα σαν διακοσμητικό δέντρο για πλατείες και  δεντροστοιχίες σε πεζοδρόμια. Μια Μελία προσφέρει την σκιά της στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, εμπνευστή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. 

Η Μελία Αζεδαράχ είναι πλούσια σε φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς η ρίζα, οι βλαστοί, τα άνθη,τα φύλλα, οι ρίζες, ο φλοιός,οι καρποί και οι σπόροι. 
Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως έλκη στο στόμα, ουλίτιδα,δερματικά προβλήματα, άτονα έλκη,πιτυρίαση , ουρική αρθρίτιδα, φλεγμονές, ως ανθελμινθικό,εμετικό και για διαλείποντες πυρετούς και δυσεντερία,άσθμα, γαστρεντερίτιδα, ζάλη και ίλιγγο,ρευματισμούς, χρόνιες συφιλικές πληγές, ψώρα, λεμφικά αποστήματα και απλά αποστήματα και για τον καθαρισμό του αίματος.
Το λάδι περιέχει θείο σε οργανικό συνδυασμό και είναι χρήσιμο σε δερματικές παθήσεις και ρευματισμούς. Η Μελία Αζεδαράχ χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς στην ιατρική Ayurveda, Siddha και Unani. Έχει σημαντική δράση στην αποτοξίνωση του αίματος και ανθελμινθικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενειών του δέρματος . Το εκχύλισμα που λαμβάνεται από το φλοιό και τα φρούτα χρησιμοποιείται για να εξοντώσει τα παρασιτικά στρογγυλά σκουλήκια 
Τα φύλλα, ο φλοιός και τα φρούτα είναι απωθητικά εντόμων. Το έλαιο που λαμβάνεται από τους σπόρους είναι διεγερτικό, εντομοκτόνο και αντισηπτικό και χρησιμοποιείται και κατά των ρευματισμών . Για το άσθμα χρησιμοποιείται το εκχύλισμα ξύλου. Τα φρούτα έχουν ναρκωτικές ιδιότητες και μεγάλες ποσότητες είναι δηλητηριώδη. 




Παραδοσιακές χρήσεις & ενδείξεις 
Χρησιμοποιήθηκε τον 19ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως ως ανθελμινθικό, αλλά και για τη θεραπεία της μυκητιακών λοιμώξεων των τριχών και για την εξάλειψη των ψειρών. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία της δεκαετίας του 1800, ως διουρητικό, καθώς και για την προώθηση της τριχοφυΐας και για τη θεραπεία των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής, του πυρετού και της ελονοσίας. 
Μια εθνοφαρμακολογική μελέτη του 2006 των ιατρικών φυτών που χρησιμοποιήθηκαν στην Assam (Βορειοανατολική Ινδία) για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και για καλλυντικούς σκοπούς αποκάλυψε ότι η Μελία Αζεδαράχ  ήταν ένα από τα πρωτογενή φυτά που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των 18 δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, τα εγκαύματα, τα αποστήματα, την κυτταρίτιδα και τη φλεγμονή 

Βιολογική δραστηριότητα 
Διάφορα συστατικά του Μ. Azedarach έχουν συσχετισθεί με ένα ευρύ φάσμα βιολογικής δράσης. Η αντιμυκητιακή δραστικότητα του φυτού έχει αποδοθεί στην περιεκτικότητά του σε υδροξυκουμαρίνη. Αντιφλεγμονώδη δράση στα μονοτερπένια του. Βακτηριοστατικές ιδιότητες στα αλκαλοειδή της βήτα-καρβολίνης. Αντιϊκές επιδράσεις στην μελακικίνη και τη μελιακαρπίνη του • Και η εντομοκτόνος και αντιεπιληπτική δράση στα λεμονοειδή της, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των τετρανορριτερπενειδών των ενώσεων. Τα λιμονοειδή είναι επίσης γνωστά για να προσφέρουν αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές δραστηριότητες.Τα φύλλα και τα φρούτα της Μελία Αζεδαράχ έχουν βρεθεί ότι παρουσιάζουν ανθελμινθική και απωθητική δράση έναντι των εντόμων. 

Η γνωριμία μου με την Μελία Αζεδαράχ 

Τον Ιούνιο του 2010 τσιμπήθηκα από άγνωστης ταυτότητας έντομο στον αυχένα. *  Στο σημείο εκείνο δημιουργήθηκε την πρώτη μέρα μια μικρή φουσκάλα όπως μετά το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Τις επόμενες μέρες δημιουργήθηκε ένα τεράστιο επώδυνο έκζεμα που απλώθηκε στον λαιμό, το στήθος, στου ώμους και την πλάτη, στα μπράτσα και ως τα δάχτυλα των χεριών μου. Ήμουν μια κινούμενη πληγή, δεν μπορούσα να κοιμηθώ για πάνω από 2 μήνες, δεν μπορούσα να εργαστώ, δεν μπορούσα να βγώ  στον ήλιο γιατί έτσουζαν οι πληγές. Δεν έφταναν όλα αυτά αλλά είχα και τον κοινωνικό αποκλεισμό να αντιμετωπίσω. Θυμάμαι πως δεν μπορούσα πια ούτε να παρακολουθώ από κοντά τις προπονήσεις και τους αγώνες του γιου μου όπως πριν, αφού τώρα καθόμουν  μέσα στο αυτοκίνητο ή έξω από την περίφραξη για να αποφύγω τα αδιάκριτα βλέμματα. Η ζωή μου έγινε κόλαση και από του πόνους και το τσούξιμο ήθελα να πάρω το αυτοκίνητο και να πέσω στην θάλασσα θυμάμαι. O γιος μου, μου έδινε κουράγιο λέγοντας  μου ’’Μαμά, θα τα καταφέρεις’’.
Έκανα εξετάσεις, βιοψίες, αλλεργικά τεστ που δεν έδειχναν κάτι και οι γιατροί μου έδωσαν τελικά κορτιζόνη όπου και ηρέμησα για λίγο καιρό και άρχισαν να κλείνουν οι πληγές μου. Μετά από την χρήση κορτιζόνης όμως και κάθε 2-3 μήνες πάθαινα νέα έξαρση και άρχιζε πάλι ο κύκλος των βασάνων μου. Πάλι πόνος, πάλι απομόνωση, πάλι εξάντληση και αϋπνία. Πάλι εξετάσεις χωρίς κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, δερματίτιδα εξ επαφής, νευροδερματίτιδα ήταν οι διάφορες διαγνώσεις. Μόλις άρχιζα την κορτιζόνη οι πληγές έκλειναν , μόλις την σταματούσα γινόμουν χειρότερα από πριν. 
Αποφάσισα να μην ξαναπάω σε γιατρό και να μην ξαναπάρω κορτιζόνη. Η άγνωστη ασθένεια συνεχίστηκε  και την πάλευα πλέον μόνη μου με την βοήθεια όσων βοτάνων είχα στην κατοχή μου και με το μυαλό μου θεωρούσα πως θα μου έκαναν καλό. Αυτά ήταν το λάδι της  ρίζας της Αλκάννας που μαλάκωνε το δέρμα μου, το προστάτευε από μικρόβια και επούλωνε σιγά σιγά τις πληγές, μαλάκωνε έως και εξαφάνισε τους πόνους και το αιθέριο έλαιο του Tee Tree με αντιμικροβιακή δράση επίσης. Με αυτά τα δύο βότανα μέσα σε λίγους μήνες είδα μεγάλη βελτίωση! Δόξα στο Θεό. Τώρα πλέον μόνο στους ώμους και τους βραχίονες είχα κάποιες  πολύ μικρές πληγές κι έτσι μπόρεσα να ξαναβγώ στον ήλιο και να ξαναφορέσω κοντομάνικα επειδή πριν και μέσα στο κατακαλόκαιρο για να βγω από το σπίτι φορούσα μακριά μανίκια. 
Με την Αλκάννα μου και το Tee Tree, πορεύθηκα πολύ καλά. Έφτιαξα και σαπούνια και αφρόλουτρα για μένα αλλά και για άλλους συνανθρώπους μου, που είχαν παρόμοια προβλήματα με μένα και δόξασα τον Θεό, που επέτρεψε μέσα από αυτή την περιπέτεια να δοκιμάσω για άλλη μια φορά να βρω τρόπους θεραπείας και ανακούφισης, μέσα από τα ταπεινά χορταράκια Του. Επίσης με έφερε σε επαφή όχι με ατσαλάκωτους αλλά με πάσχοντες συνανθρώπους μου και όλοι μαζί απολαύσαμε κοινές βοτανικές ευεργεσίες .Μπορεί να ακούγεται απίστευτο είναι όμως η καθαρή αλήθεια.
Παράλληλα έψαχνα να βρω το καλύτερο βότανο για την πάθησή μου, ανάμεσα στα τόσα που υπάρχουν και πέρα από τα δύο που χρησιμοποίησα, τα οποία ήταν πολύ καλά βέβαια αλλά κάτι μέσα μου με έσπρωχνε να ψάξω κι άλλο! 
Την φετινή άνοιξη 2017, στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς μου, άνθισαν πάλι οι αγριοπασχαλιές με την γλυκιά μυρωδιά τους να απλώνεται παντού και να γαληνεύει τι αισθήσεις. Τις ξανακοίταξα με άλλο μάτι και αναρωτήθηκα τι θέλουν να μου πουν. Γύρισα στο σπίτι , έβγαλα ότι βιβλίο είχα και δεν είχα αλλά δεν βρήκα καμιά αναφορά, θα το θυμόμουν άλλωστε. Έτσι χάρη στην τεχνολογία μέσω ίντερνετ έψαξα και βρήκα, πως είναι ένας θησαυρός αυτό το δέντρο στις χώρες της ανατολής, Περσία, Ινδία, Πακιστάν ως την Κίνα! Γνώρισα τις ιδιότητες  που σας μετέφερα πιο πάνω.




Φυσικά ξεκίνησα αμέσως τα πειράματα και πρώτα έφτιαξα λάδι …και ω του θαύματος των ευεργεσιών των ταπεινών αμίλητων δέντρων! Με την εφαρμογή του λαδιού της αγριοπασχαλίτσας μέσα σε μόλις 5 ημέρες το δέρμα μου έδειχνε αλλά και το ένοιωθα πιο υγιές και ελαστικό. Μεγάλο μέρος από τι πληγές που επέμεναν παρά την χρήση των 2 βοτάνων που προανέφερα έκλεισαν και νέο υγιές δέρμα δημιουργήθηκε! Ο ελάχιστος πλέον πόνος και τσούξιμο εξαφανίστηκαν! Έφτιαξα λάδι πάλι, έφτιαξα σαπούνια και κρέμες.
Ένα αξιοσημείωτο γεγονός , με οδήγησε  να ανακαλύψω και άλλη μια ιδιότητα της αγριοπασχαλίτσας. Βρισκόμασταν πάλι στο βουνό με μια ομάδα για να προσθέσουμε βότανα στη συλλογή μας, όταν για να φωτογραφίσω ένα από αυτά σκαρφάλωσα λίγο σε μια απότομη χωμάτινη πλαγιά και φυσικά… γλίστρησα και για να μην γκρεμιστώ εντελώς στις πέτρες από κάτω, αρπάχτηκα από ένα γειτονικό χνουδωτό φυτό με αποτέλεσμα να συγκρατηθώ μεν και να κατέβω σχετικά ομαλά, να γεμίσω όμως χνούδια από το φυτό που με έσωσε αλλά και χώματα που έπεσαν πάνω μου από το χαλαρό έδαφος. Όταν κατέβηκα ,νόμιζα πως είχα πάρει φωτιά. Όπου είχα χνούδια με χώματα ένοιωθα μια βασανιστική φαγούρα και κάψιμο. Το νερό που μου έριξαν  για να ξεπλυθώ χειροτέρεψε τα πράγματα. Έβλεπα με την άκρη του ματιού μου τον εφιάλτη τόσων χρόνων να ξαναεπιστρέφει. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο  για να επιστρέψουμε με χαλασμένη τη διάθεσή μας και εμένα να βογκάω σαν να με τσίμπησαν χίλιες σφίγγες. Στο πίσω κάθισμα , είχαμε μερικά κλαδάκια αγριοπασχαλιάς κομμένα νωρίτερα για να τα πάρω σπίτι. Άπλωσα το χέρι , πήρα ένα κλαδί και χωρίς να ξέρω τι κάνω, άρχισα να τρίβομαι με τα φύλλα παντού όπου ένοιωθα κάψιμο. 
Σε ελάχιστα λεπτά ένοιωθα πάλι  άνετα, καμιά φαγούρα, κανένα τσούξιμο, σαν να μη συνέβη τίποτα. Με λίγα φύλλα που αποδείχθηκαν αντικνησμώδη, αντισταμινικά!


Σαπούνι Μελίας Αζεδαράχ .

Επέστρεψα σπίτι με  νέα εμπειρία και γνώση ευχαριστώντας τον Θεό για την αγριοπασχαλιά Του και έτοιμη να σχεδιάσω μια ποικιλία σκευασμάτων – λάδι, βάμμα- κρέμες- σαπούνια για κάθε ανάγκη δική μου και των συνανθρώπων μου. Τι θαύματα κρύβει η φύση! 


*–Μετά από 9 χρόνια διαγνώστηκε πως ήταν τσίμπημα από τσιμπούρι και πως είχα την νόσο  Λάιμ.

Κείμενο & φωτογραφίες :Χρυσούλα Ανέστη 



ΠΗΓΕΣ: http://www.informaticsjournals.com/index.php/ajprhc/article/view/528 http://www.ethnoleaflets.com/leaflets/melia.htm http://uses.plantnet-project.org/en/Melia_azedarach_(PROSEA) http://www.medicinalplantsarchive.us/medicinal-uses/melia-azedarach-linn.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614214/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΛΙΟΥΡΟΣ Ο ΑΓΚΑΘΩΤΟΣ Ή ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Τ΄ΑΓΚΑΘΙ

Πουλμονάρια η φαρμακευτική (Πνευμονική η φαρμακευτική) / Pulmonaria officinalis

Βάλσαμο .Υπερικόν το διάτρητον - Hypericum perforatum