Ίριδα - Οrris




Οι Ίριδες καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά των λουλουδιών τους, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι οι ρίζες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ιατρική άποψη καθώς έχουν πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες .
Το μέρος του όμορφου φυτού που χρησιμοποιείται είναι η αποξηραμένη και παλαιωμένη ρίζα, ο χυμός της νέας ρίζας και το αιθέριο έλαιο της αποξηραμένης ρίζας.
Η ρίζα Ίριδας  που χρησιμοποιείται ιατρικά, την οποία οι βοτανοθεραπευτές ονομάζουν ρίζα Orris, προέρχεται από το υποκείμενο των τριών στενά συγγενών ειδών της Ίριδας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα εναλλακτικά: Iris florentina, Iris germanica και Iris pallida.



Η ρίζα της Ίριδας, χρησιμοποιείται συχνότερα ως φυτικό αρωματικό και σταθεροποιητικό μέσο για την παρασκευή φυσικών αρωμάτων, φακελίσκων και ποτ πουρί . Όταν όμως η νωπή ρίζα στεγνώνει, δεν έχει ουσιαστικά κανένα άρωμα. πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον τριών ετών πριν αναπτυχθεί στο έπακρο το άρωμα που μοιάζει με βιολέτας. Παρ 'όλα αυτά, η φρέσκια ρίζα μπορεί να πιεσθεί και ο χυμός να χρησιμοποιηθεί ως μια από τις ωραιότερες θεραπείες από το φυτικό βασίλειο ,για το οίδημα .
 Η αποξηραμένη ρίζα μπορεί επίσης να ληφθεί εσωτερικά κατά του βήχα και της πνευμονικής συμφόρησης και για να βοηθήσει στην αποβολή του υπερβολικού φλέγματος στους πνεύμονες, το λαιμό και το στήθος, καθώς οι ιδιότητες έντονης θέρμανσης και ξήρανσης της ρίζας της έχουν αντι-φλεγματική δράση. 
Η ρίζα της Ίριδας είναι επίσης μια ωραία θεραπεία για την αμηνόρροια,  που διεγείρει την εμμηνορροϊκή ροή αν είναι μπλοκαρισμένη. Οι ρίζες Ίριδας  έχουν διουρητικές ιδιότητες που βοηθούν το σώμα να αποβάλει τα υπερβολικά υγρά και έχουν ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού και αποτοξίνωσης του αίματος ή στις τοξίνες που επικάθονται σε διάφορα σημεία στο σώμα.
Η λεπτά κονιορτοποιημένη ρίζα της Ίριδας μπορεί επίσης να ληφθεί σε δόσεις μεγέθους τσιμπήματος σαν ταμπάκο, οπότε θα προκαλέσει φτέρνισμα και θα καθαρίσει το κεφάλι και τους κόλπους από τα υπερβολικά υγρά και το φλέγμα. Η ρίζα της Ίριδας, είναι επίσης μια πολύτιμη εναλλακτική καθαριστική ουσία του αίματος και με δράση αποτοξίνωσης. Καθαρίζει το ήπαρ και τον σπλήνα, διεγείρει απαλά τις κινήσεις του εντέρου και ανακουφίζει την υποτονικότητα και συμφόρηση στο ήπαρ και τα έντερα.
Ο χυμός της φρέσκιας ρίζας Ίριδας είναι ένα από τα ωραιότερα φυσικά φάρμακα που είναι γνωστά για το οίδημα, που είναι η κατακράτηση υγρών. Ένα αφέψημα της ρίζας Ίριδας  εξασθενεί και χαλαρώνει το φλέγμα στο στήθος, τους πνεύμονες και το λαιμό για εύκολη απόχρεμψη και θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο και θα χαλαρώσει τον βήχα. Λαμβανόμενη εσωτερικά σε μικρές δόσεις  θα ανακουφίσει την συμφόρηση και την υποτονικότητα στο συκώτι, θα έχει ευεργετική επίδραση στο στομάχι και την πέψη, θα έχει χαλαρωτικό καθαρτικό αποτέλεσμα στα έντερα και θα λειτουργήσει ως εμμηναγωγό για να τονώσει μια υποτονική ή καταπιεσμένη ροή. 




Ο Αβικέννας  συνιστoύσε την εξωτερική χρήση ενός βραστού αφεψήματος της ρίζας Ίριδας για τη θεραπεία και την ενίσχυση της ωρίμανσης των χρόνιων, σκληρών στιγμάτων των λεμφαδένων και της ακμής. Επίσης συνιστούσε ένα συμπυκνωμένο αφέψημα των φύλλων της ως τοπική θεραπεία για τα δερματικά έλκη, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με έλαιο Τριαντάφυλλου. 
Θεωρούσε,  επίσης τα καταπλάσματα της ρίζας Ίριδας, ως πολύτιμο αντισπασμωδικό σε σπασμένους μυς και συνιστά ένα κλύσμα της ρίζας για την ανακούφιση του πόνου και της ευαισθησίας του ισχιακού νεύρου.

Προετοιμασία και δοσολογία: 

Τοπικά ή εξωτερικά, η ρίζα της Ίριδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις, ως εξωτερική πλύση ή σε συνδυασμό της νέας ρίζας και φύλλων. Αλλά εσωτερικώς, η τυπική δόση είναι περίπου 0,3 έως 0,9 γραμμάρια. Αυτό συνήθως λαμβάνεται σε μορφή σκόνης, βρασμένη για 1 έως 5 λεπτά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ή κρασί και να ληφθεί ως μια δόση. Η ρίζα μπορεί επίσης να παρασκευαστεί και να ληφθεί ως αλκοολικό βάμμα, σε τυποποιημένες δόσεις. 


Προφυλάξεις και Αντενδείξεις: 

Οι δόσεις μεγαλύτερες των παραπάνω είναι καθαρτικές ή και εμετικές, και μπορεί να προκαλέσουν εντερικούς κολικούς.

Κείμενο & φωτογραφίες: Χρυσούλα Ανέστη για ΙΑΤΡΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ & ΒΟΤΑΝΟΓΝΩΣΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία Αζεδαράχ - Το δέντρο της χάντρας & του Παραδείσου

Πουλμονάρια η φαρμακευτική (Πνευμονική η φαρμακευτική) / Pulmonaria officinalis

ΚΥΔΩΝΙΑ - ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ