Πασιφλόρα- Passion Flower

Άνθη Πασιφλόρας



Ρίζες Πασιφλόρας


Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα άνθη,τα φύλλα και τις ρίζες του φυτού για ιατρική χρήση, για να θεραπεύσουν  κοψίματα ή μελανιές. Το τσάι της χρησιμοποιήθηκε ως φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία της αϋπνίας, της υστερίας και  της επιληψίας. 


Εξώφυλλο του διάσημου βιβλίου  Historia Naturalis Brasiliae από τους Ολλανδούς Willem Piso, Joannes de Laet, Georg Marggraf -1648. Περιέχει πληροφορίες και για την Πασιφλόρα ανάμεσα στα άλλα φυτά του Νέου Κόσμου.

Στην Ευρώπη, έγινε δημοφιλής ως ηρεμιστικό, σπασμολυτικό, τονωτικό των νεύρων.Έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του πόνου συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, προβλήματα έμμηνου ρύσεως και γαστρεντερικά προβλήματα και επάξια έχει συμπεριληφθεί ως φαρμακευτικό φυτό από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία. Η Γερμανική Επιτροπή,ενέκρινε την χρήση της για την θεραπεία του νευρικού άγχους και της αϋπνίας.


Παρασκευή μητρικού βάμματος όπου χρησιμοποίησα άνθη Πασιφλόρας



ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Αντιοξειδωτική δράση
Τα φύλλα και τα φρούτα περιέχουν διάφορα φλαβονοειδή, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 

Ηρεμιστικές ιδιότητες
Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και υπνωτική δράση χωρίς παρενέργειες σε άλλες λειτουργίες του σώματος. Αυτή η ήπια ηρεμιστική δράση είναι επίσης χρήσιμη για τη θεραπεία σε άλλες διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως η υστερία, το παραλήρημα, νευρικότητα και το άγχος. Ως ένα ισχυρό αντισπασμωδικό, βοηθά στη θεραπεία διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον και η επιληψία και επιληπτικές κρίσεις.  Έχει βρεθεί αποτελεσματική στη θεραπεία  για  περιπτώσεις διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ADHD). 

Καρδιά
Προσφέρει σοβαρή βοήθεια στην καρδιά - την επαναφέρει στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας -  αφού λειτουργεί ηρεμιστικά και ενάντια στην καρδιαγγειακή νεύρωση που είναι η κατάσταση που προκύπτει από το στρες και το άγχος με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μεγάλη ρυθμικές μεταβολές στην καρδιά, εφίδρωση και αίσθημα παλμών. Επίσης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης περιλαμβάνει ένα  αμινοξύ - GABA που ρυθμίζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες, ψυχότροπα φάρμακα, αλκοόλ
Βοηθάει τα άτομα που είναι εθισμένα σε ναρκωτικές ουσίες και στο αλκοόλ. Τα άτομα αυτά συνήθως διακατέχονται  από δυνατό στερητικό σύνδρομο, και συμπτώματα   αγωνίας και ανησυχίας που τα οδηγεί ξανά στην χρήση των ναρκωτικών ή του αλκοόλ.Η Πασιφλόρα παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα αυτά. Βοηθά στην αποσυμφόρηση  των νεύρων και βοηθάει σε προβλήματα ύπνου. Επίσης βοηθάει στην απεξάρτηση από ψυχότροπα φάρμακα που έχουν και άλλες παρενέργειες. 

Αντιφλεγμονώδη δράση
Περιέχει  φλαβονοειδή με ισχυρή αντιφλεγμονώδη ιδιότητα που είναι χρήσιμη για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Βήχας, άσθμα, βρογχίτιδα και κοκκύτης
Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην Βραζιλία για τη θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας και του κοκκύτη. Λειτουργεί ως αποχρεμπτικό για τον ερεθιστικό ξηρό βήχα. Καταστέλλει το βήχα. Περιέχει αλκαλοειδή τα  οποία εμφανίζουν αντι-ασθματικές ιδιότητες βοηθώντας στην  ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος.

Αφροδισιακές ιδιότητες
Η Πασιφλόρα, παραδοσιακά πιστεύεται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αύξηση της λίμπιντο και του ανδρισμού και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται  με το φύλο που έχει επίσης ονομαστεί ως το <<άγχος των επιδόσεων>>.

Γαστρεντερικά προβλήματα
Το νευρικό στομάχι και οι γαστρεντερικοί σπασμοί προκύπτουν από το άγχος. Επίσης βιοχημικά δρα  ως ανθελμινθικό για την αφαίρεση τα σκουληκιών και παράσιτων από το έντερο.

Γυναικολογικά Προβλήματα 
Έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία των διαταραχών της έμμηνου ρύσεως. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος, στην εφηβεία, εμμηνόπαυση, στον τοκετό και του θηλασμό συχνά συνδέεται με ορμονικές αλλαγές. Συχνά οι περίοδοι αυτοί συνδέονται με ψυχολογικές αλλαγές, όπως εναλλαγές της διάθεσης και αύξηση του άγχους. Η Πασιφλόρα βοηθά στη ρύθμιση των θηλυκών ορμονών, στην ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος σε περίπτωση διαταραχής PMS, δυσμηνόρροια και  εμμηνόπαυση.

Τοπική εφαρμογή
Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα για τη θεραπεία εγκαυμάτων, ρυτίδων, φλεγμονής από αιμορροΐδες, κεφαλαλγία, ινομυαλγία και άλλους πόνους.



Λίγα λόγια για το όνομα της Πασιφλόρας

 Οι Ευρωπαίοι έμειναν έκθαμβοι με την ομορφιά και τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του εξωτικού φυτού!  Οι πρώτες περιγραφές του , ήταν από τους Ισπανούς ιεραποστόλους του Νέου Κόσμου στη δεκαετία του 1500. Έδωσαν στο φυτό το όνομα " Άνθος του Πάθους - Passion Flower ",καθώς τα χρώματα και η δομή του έφεραν στο μυαλό τους το Πάθος του Χριστού. Η εκκλησία ήταν πρόθυμη να δείξει ότι αυτός ο παράξενος και θαυματουργός Νέος Κόσμος, ο  ξεχασμένος στις Γραφές, συνδέθηκε κατά κάποιον τρόπο με τον Χριστιανισμό. Πώς μπορούσε να μην υπάρχει ο Χριστός σε αυτή τη νέα και χρυσή γη; Ήταν πρόθυμη να αμφισβητήσει αυτό που θεωρούσε ως τις προλήψεις των ιθαγενών των Ινδιών. Εδώ υπήρχαν στοιχεία, στο λουλούδι του πάθους, ότι το μήνυμα της σταύρωσης και της ανάστασης προοριζόταν για όλη την ανθρωπότητα! Ο θρησκευτικός συμβολισμός του λουλουδιού συνδέθηκε με την Καθολική Εκκλησία και ως εκ τούτου η ισχύς ενός τέτοιου συμβολισμού εξαφανίστηκε με την έναρξη του Προτεσταντισμού και την έλευση της επιστημονικής σκέψης. Ο Διαφωτισμός υπονόμευσε τη θρησκευτική της σημασία, αν και το όνομα passiflora διατηρήθηκε από τον Κάρολο Λινναίο, τον πατέρα της ταξινόμησης που προσπάθησε να αποκαλύψει «τη θεία τάξη της δημιουργίας του Θεού». 

Η θρησκευτική σημασία εξηγείται σε άρθρο εφημερίδας του 1835.


"Τα φύλλα μοιάζουν με τη λόγχη που διαπέρασε την πλευρά του Σωτήρα μας, οι βλαστοί με τα λουριά που έδεσαν τα χέρια του ή τα μαστίγια που Τον κακοποιούσαν, τα 10 πέταλα είναι οι απόστολοι εκτός από τον Ιούδα που Τον πρόδωσε  και τον  Πέτρο που Τον αρνήθηκε.  Ο ύπερος στο κέντρο είναι ο Σταυρός, το δέντρο της Ζωής, οι στήμονες είναι τα καρφιά, ο εσωτερικός κύκλος γύρω από την κεντρική στήλη - το αγκάθινο στέμμα, το λευκό στα πέταλα του άνθους είναι σύμβολο της αγνότητας και το γαλάζιο του ουρανού. Σ' ένα είδος, το Passiflora alata, ακόμη και σταγόνες αίματος εμφανίζονται στο σταυρό ή στο τρίγωνο.Αυτό το λουλούδι μένει τρεις ημέρες ανοικτό και στη συνέχεια εξαφανίζεται, κάτι που δηλώνει την ανάσταση. "


Ο Eugenio Petrelli απεικόνισε με την φαντασία του, το λουλούδι αυτό το 1610 και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε φυλλάδια της εποχής. 




Κείμενο- φωτογραφίες :Χρυσούλα Ανέστη 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΛΙΟΥΡΟΣ Ο ΑΓΚΑΘΩΤΟΣ Ή ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Τ΄ΑΓΚΑΘΙ

Πουλμονάρια η φαρμακευτική (Πνευμονική η φαρμακευτική) / Pulmonaria officinalis

Βάλσαμο .Υπερικόν το διάτρητον - Hypericum perforatum