Τριβόλι ή Πεντάξυλο ή Αγκάθι του Διαβόλου -Tribulus terrestris
Το Τριβόλι ή Πεντάξυλο ή Αγκάθι του Διαβόλου -Tribulus terrestris είναι ένα μικρό, ύψους 10-60 εκ., έρπων, τριχωτό φυτό. Τα φύλλα είναι αντίθετα, συχνά άνισα, με πτερύγια από πέντε έως οκτώ ζεύγη, ελλειπτικά ή επιμήκη λογχοειδή .Τα λουλούδια έχουν κίτρινο χρώμα. Οι καρποί του είναι χαρακτηριστικού, αστρικού σχήματος, σφαιρικοί, αποτελούμενοι από πέντε, σχεδόν λείους, κυματώδεις, σφηνοειδείς, ξυλώδεις κόκκους, ο καθένας με δύο ζεύγη σκληρών αιχμηρών αγκαθιών, το ένα ζευγάρι μακρύτερο από το άλλο. Οι άκρες των αγκαθιών σχεδόν συναντώνται σε ζευγάρια σχηματίζοντας πενταγωνικό πλαίσιο γύρω από τον καρπό. Η εξωτερική επιφάνεια του σχιζόκαρπου είναι τραχιά. Υπάρχουν αρκετοί σπόροι σε κάθε κόκκο, με εγκάρσια χωρίσματα μεταξύ τους. Η οσμή τους είναι ελαφρώς αρωματική και η γεύση είναι ελαφρώς όξινη. Όταν είναι φρέσκια, η ρίζα είναι λεπτή, ινώδης, κυλινδρική, συχνά διακλαδισμένη, φέρει έναν αριθμό μικρών ριζών και έχει ανοιχτό καφέ χρώμα.
Ρίζες Τριβολιού. |
Τις τελευταίες δεκαετίες και στη Δύση, έχει γίνει εκτεταμένη ερευνητική εργασία για να αποδειχθεί η βιολογική του δράση και η φαρμακολογία των εκχυλισμάτων του.
Καρποί Τριβολιού |
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Το Τριβόλι χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως τονωτικό, αφροδισιακό, ανακουφιστικό, στυπτικό, στομαχικό, αντιυπερτασικό, διουρητικό, λιθοτριπτικό και απολυμαντικό ούρων. Ο αποξηραμένος καρπός του βοτάνου είναι πολύ αποτελεσματικός στις περισσότερες παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος. Είναι ένα ζωτικό συστατικό του Gokshuradi Guggul, ενός ισχυρού αγιουρβεδικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της καλής λειτουργίας του ουρογεννητικού συστήματος και για την αφαίρεση των λίθων του ουροποιητικού. Το Τριβόλι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Αγιουρβέδα για τη θεραπεία των αφροδίσιων ασθενειών και της σεξουαλικής ανικανότητας. Στη Βουλγαρία, το φυτό χρησιμοποιείται ως λαϊκό φάρμακο για τη θεραπεία της ανικανότητας. Εκτός από όλες αυτές τις εφαρμογές, η Αγιουρβεδική Φαρμακοποιία της Ινδίας αποδίδει καρδιοτονωτικές ιδιότητες στη ρίζα και τον καρπό. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα φρούτα χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία οφθαλμικών προβλημάτων, οιδήματος, κοιλιακής διάτασης, κολικών, νοσηρής λευκόρροιας και σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το Τριβόλι περιγράφεται ως ένα πολύτιμο φάρμακο στη Φαρμακοποιία Shern-Nong (το παλαιότερο γνωστό φαρμακολογικό έργο στην Κίνα) για την αποκατάσταση του άρρωστου ήπατος, για τη θεραπεία της στηθάγχης, της μαστίτιδας, του μετεωρισμού, της οξείας επιπεφυκίτιδας, του πονοκεφάλου, και της λεύκης. Στην ιατρική Unani, το Τριβόλι χρησιμοποιείται ως διουρητικό, ήπιο καθαρτικό και γενικό τονωτικό.
Παρασκευή αλκοολούχου βάμματος από όλα τα μέρη του φυτού, βλαστοί, φύλλα, ρίζες και καρποί. |
ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Διουρητική δράση
Οι διουρητικές ιδιότητες του Τριβολιού, οφείλονται στις μεγάλες ποσότητες νιτρικών αλάτων και αιθέριων ελαίων που υπάρχουν στους καρπούς και τους σπόρους του. Η διουρητική δράση μπορεί επίσης να αποδοθεί στην παρουσία αλάτων καλίου σε υψηλή συγκέντρωση. Η διουρητική δράση του το καθιστά χρήσιμο ως αντιυπερτασικό παράγοντα.
Αφροδισιακή δράση
Το τριβόλι παρουσιάζει βιολογική αφροδισιακή δράση, αύξηση της σεξουαλικής ορμής αλλά και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών μαζί με μυϊκές εξελίξεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και των συστημάτων μεταφοράς οξυγόνου, οδηγώντας σε βέλτιστη υγεία. Οι θετικές επιδράσεις του Τριβολιού στην τεστοστερόνη και τη σεξουαλική δυναμική έχουν αποδοθεί στις στεροειδείς σαπωνίνες, αλλά το πολυφαινολικό περιεχόμενο δεν πρέπει να αγνοηθεί επειδή αυτές οι ενώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο σε χρόνιες παθήσεις λόγω της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας
Αντιουρολιθική δράση
Σύγχρονα πειράματα αποκάλυψαν ότι το εκχύλισμα Τριβολιού όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει τη δημιουργία και την ανάπτυξη των κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου CaOx, αλλά έχει επίσης κυτταροπροστατευτικό ρόλο .
Η γλυκολική οξειδάση (GOX) είναι ένα από τα κύρια ένζυμα που εμπλέκονται στην σύνθεση οξαλικών, μετατρέποντας το γλυκολικό σε γλυοξυλικό με οξείδωση και τελικά σε οξαλικό. Η αντιουρολιθική δράση του Τριβολιού αποδίδεται στην αναστολή του GOX.
Ανοσοτροποποιητική δράση
Οι σαπωνίνες που απομονώθηκαν από τους καρπούς του Τριβολιού παρουσίασαν δοσοεξαρτώμενη αύξηση στη φαγοκυττάρωση, υποδεικνύοντας διέγερση ανοσοαπόκρισης.
Αντιδιαβητική δράση
Η σαπωνίνη από το Τριβόλι έχει υπογλυκαιμικές ιδιότητες, επίσης προκαλεί διαστολή της στεφανιαίας αρτηρίας και βελτίωση της στεφανιαίας κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, συνιστάται στην Αγιουρβέδα για τη θεραπεία της στηθάγχης και άλλων καρδιακών επιπλοκών του διαβήτη. Έτσι, το Τριβόλι είναι ευεργετικό στη θεραπεία του διαβήτη μειώνοντας τη γλυκόζη στο αίμα, τα επίπεδα λιπιδίων χάρη στον αντιοξειδωτικό μηχανισμό του.
Ενισχυτικό απορρόφησης
Το αιθανολικό εκχύλισμα από Τριβόλι ενισχύει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων.
Υπολιπιδαιμική δράση
Δόση 580 mg/kg υδατικού εκχυλίσματος μειώνει την προκαλούμενη από τη χοληστερόλη υπερλιπιδαιμία, με μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), της λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) και του αθηρογόνου δείκτη (AI) και αύξηση των επιπέδων λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) στο αίμα. Η υπολιπιδαιμική δραστηριότητα μπορεί να οφείλεται στην παρουσία φαινολικών ενώσεων που οδηγούν σε αυξημένες λιποπρωτεϊνικές λιπάσες στους μύες και μειωμένη δραστηριότητα στους λιπώδεις ιστούς, υποδεικνύοντας έτσι ότι τα τριγλυκερίδια του πλάσματος χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας από τους μυς και όχι για αποθήκευση ενέργειας από τον λιπώδη ιστό. Διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη του βοτάνου μειώνει σημαντικά το λιπιδικό προφίλ του ορού, τη βλάβη της ενδοθηλιακής κυτταρικής επιφάνειας καθώς και τις ρήξεις και εν μέρει επιδιορθώνει τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου που προκύπτει από την υπερλιπιδαιμία.
Οι σαπωνίνες από το Τριβόλι αποδείχθηκε πως μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης (TC) και της LDL-χοληστερόλης ορού,επίσης την TC του ήπατος και τα τριγλυκερίδια και αυξάνουν τη δραστηριότητα του SOD στο ήπαρ. Έχουν θεραπευτικό θεραπευτικό αποτέλεσμα μειώνοντας σημαντικά την TC ορού και την TC του ήπατος.
Δραστηριότητα σε καρδιακές διαταραχές
Το Τριβόλι βοηθά στη θεραπεία διαφόρων καρδιακών παθήσεων συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εμφράγματος του μυοκαρδίου, της εγκεφαλικής αρτηριοσκλήρωσης και των συνεπειών της εγκεφαλικής θρόμβωσης. Το Τριβόλι φαίνεται επίσης να προστατεύει τα καρδιακά κύτταρα και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία μετά από καρδιακή προσβολή.
Δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).
Το Τριβόλι έχει αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
Ηπατοπροστατευτική δράση
Το εκχύλισμα Τριβολιού (250 mg/kg) έχει αξιοσημείωτη ηπατοπροστατευτική δράση έναντι της ηπατοτοξικότητας από χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.
Αντιφλεγμονώδης δράση
Το αιθανολικό εκχύλισμα του Τριβολιού έχει ευεργετική επίδραση σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Αναλγητική δράση
Οι αναλγητική δράση του Τριβολιού είναι χαμηλότερη από τη μορφίνη και υψηλότερη από το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη)
Αντισπασμωδική δράση
Η σαπωνίνη του φυτού προκαλεί σημαντική μείωση των σπασμών λείων μυών και των πόνων από κολικούς.
Αντικαρκινική δράση
Το Τριβόλι έχει κλινικά θεραπευτικά αποτελέσματα έναντι των καρκινικών κυττάρων του ήπατος. Το υδατικό εκχύλισμα ρίζας του φυτού προσφέρει σημαντική ραδιοπροστασία όταν χορηγήται από το στόμα (800 mg/kg) για επτά διαδοχικές ημέρες πριν από την ακτινοβολία γάμμα.
Αντιβακτηριδιακή δράση
Όλα τα μέρη (καρποί, μίσχοι, φύλλα και ρίζες) εμφανίζουν αντιβακτηριακή δράση κατά του Enterococcus faecalis , Staphylococcus aureus , Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa. Το μεθανολικό εκχύλισμα καρπών του βρέθηκε ότι είναι δραστικό έναντι των θετικών κατά Gram και αρνητικών κατά Gram βακτηρίων.
Ανθελμινθική δράση
Το μεθανολικό εκχύλισμα του Τριβολιού, βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό με ανθελμινθική δράση κατά του νηματώδη Caenorhabditis elegans .
Προνυμφοκτόνος δράση
Το εκχύλισμα πετρελαϊκού αιθέρα των φύλλων του Τριβολιού έχει προνυμφοκτόνο δράση έναντι των προνυμφών τρίτου σταδίου και των ενηλίκων του κουνουπιού, Aedes aegypti , που είναι ο φορέας του δάγγειου πυρετού.
Αντιτερηδονική δράση
Το αιθανολικό εκχύλισμα φρούτων του Τριβολιού (0,1-0,5 mg/ml) έχει σημαντική αντιτερηδονική δράση κατά του Streptococcus mutans , του παθογόνου παράγοντα που ευθύνεται για την τερηδόνα. Η ανάπτυξη, η παραγωγή οξέος, η προσκόλληση και η αδιάλυτη στο νερό σύνθεση γλυκάνης του S. mutans αναστάλθηκαν σημαντικά παρουσία του αιθανολικού εκχυλίσματος του Τριβολιού.
Δοσολογία – Παρενέργειες
Το Τριβόλι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνεται σε δόσεις 750-1500 mg ημερησίως για έως και 90 ημέρες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι , κράμπες και διάρροια . Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες διαθέσιμες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν το Τριβόλι είναι ασφαλές για χρήση για περισσότερες από 90 ημέρες ή ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες.
Μιλήστε με έναν ιατρό ή βοτανοθεραπευτή για να μάθετε ποια δόση μπορεί να είναι η καλύτερη για μια συγκεκριμένη πάθηση.
Συνιστώμενη δόση Τριβολιού στην Αγιουρβεδική ιατρική
Καρποί: 3-6 g του βοτάνου σε μορφή σκόνης.
Φύλλα: 20-30 g του βοτάνου για αφέψημα
Ρίζα: 20-30 g φαρμάκου για αφέψημα
Τριβόλι για ομορφιά
Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας σκόνη του βοτάνου, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 2-3 κουταλιές της σούπας ροδόνερο, για να γίνει μια πάστα. Εφαρμόστε σε ολόκληρο το πρόσωπό σας και 15 λεπτά αργότερα ξεπλύνετε με κρύο νερό. Χρησιμοποιήστε αυτή τη μάσκα προσώπου δύο φορές την εβδομάδα για να αποκτήσετε καθαρό και νεανικό δέρμα και για να μειώσετε τις ρυτίδες, τη θαμπάδα και τα μαύρα στίγματα.
Προφυλάξεις – αλληλεπιδράσεις
Χειρουργική επέμβαση : Το Τριβολι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση . Σταματήστε να το χρησιμοποιείτε,τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
Αλληλεπίδραση με λίθιο
Το Τριβόλι έχει δράση διουρητικού και η λήψη του μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να απαλλάσσεται από το λίθιο. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα λιθίου στο σώμα και να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν εάν παίρνετε λίθιο. Η δόση του λιθίου σας μπορεί να χρειαστεί αλλαγή.
Αλληλεπίδραση με φάρμακα για τον διαβήτη (αντιδιαβητικά φάρμακα)
Το Τριβόλι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η λήψη του μαζί με φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πτώση του σακχάρου στο αίμα. Παρακολουθήστε προσεκτικά το σάκχαρό σας.
Αλληλεπίδραση με φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση (αντιυπερτασικά φάρμακα)
Το Τριβόλι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η λήψη του μαζί με φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση. Παρακολουθήστε στενά την αρτηριακή σας πίεση.
Έρευνα - κείμενο - φωτογραφίες:Χρυσούλα Ανέστη
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Trease GE, Evans WC. Trease and Evans Pharmacognosy. 15η έκδ. Σιγκαπούρη: Harcourt Brace and Company Asia Pvt. Ltd; 2002. Ταξοιομική προσέγγιση στη μελέτη φαρμακευτικών φυτών και φαρμάκων που προέρχονται από ζώα. Π. 27.
2. Duke J, Duke PK, Cellier JL. 2η έκδ. Ηνωμένες Πολιτείες: CRC Press; 2002. Duke Handbook of medicinal herbs; s 595.
3. Nadkarni KM. Βομβάη: Δημοφιλές Prakashan; 1927. Indian Materia Medica; σελ. 1230–1.
4. Διεύθυνση Εκδόσεων και Πληροφοριών. Τομ. 9. Νέο Δελχί: CSIR; 1972. Ο πλούτος της Ινδίας. Πρώτες ύλες;
5. Kokate CK, Purohit AP, Gokhale SB. 13η έκδ. Pune: Εκδότης Nirali Prakashan; 2007. Φαρμακογνωσία; Π. 370.
6. Usman H, Abdulrahman F, Ladan A. Φυτοχημική και αντιμικροβιακή αξιολόγηση του Tribulus terrestris L. που αναπτύσσεται στη Νιγηρία. Res J Biol Sci. 2007; 2 :244–7.
7. Kostova I, Dinchev D. Saponins in Tribulus terrestris – χημεία και βιοδραστικότητα. Phytochem Rev. 2005; 4 :111–37.
8. Xu YJ, Xu TH, Zhou HO, Li B, Xie SX, Si YS, et al. Δύο νέες σαπωνίνες φουροστανόλης από το Tribulus terrestris . J Asian Nat Prod Res. 2010; 12 :349–54.
9. Wu TS, Shi LS, Kuo SC. Αλκαλοειδή και άλλα συστατικά από το Tribulus terrestris . Φυτοχημεία. 1999; 50 :1411-5.
10. Bhutani SP, Chibber S, Seshadri TR. Φλαβονοειδή των καρπών και των φύλλων του T. terrestris . Φυτοχημεία. 1969; 8 :299.
11. Yang M, Yang C, Bai S, Zhao M, Zhu M. http://eng.hi138.com [αρχική σελίδα στο Διαδίκτυο]. Κέντρο έρευνας χαρτιού, Tribulus terrestris Extraction of total flavonoids, Δημοσιεύτηκε: 27-4-2011 http://eng.hi138.com/medicine-papers/pharmacypapers/201104/304632_tribulus-terrestris-extraction-of-total-flavonoids.asp#.UekwFtIwet8 .
12 Matin Y, Alavi S, Hajiaghaee R, Ajani Y. Flavonoid Glycosides από Tribulus terrestris L. orientalis Iran J Pharm Sci. 2008; 4 :231–6.
13. Raja M, Venkataram AR. Φαρμακογνωστικές μελέτες σε Tribulus terrestris και Tribulus alatus . Der Pharmacia Sinica. 2011; 2 :136–9.
14. Mitra N, Mehdi DM, Reza ZM. Tribulus terrestris L. Φλαβονοειδείς Ενώσεις. Int J Mod Bot. 2012; 2 :35–9.
15. Wu TS, Shi LS, Kuo SC. Αλκαλοειδή και άλλα συστατικά από το Tribulus terrestris . Φυτοχημεία. 1999; 50 :1411-5.
16. Bremner J, Sengpracha W, Southwell I, Bourke C, Skelton B, White A. The Alkaloids of Tribulus terrestris : Μια αναθεωρημένη δομή για το Alkaloid Tribulusterine. Perspect Nat Prod Chem. 2005; 3 :11–7.
17. Abirami Ρ, Rajendran Α. GC-MS Analysis of Tribulus terrestris . L Asian J Plant Sci Res. 2011; 1 :13–1.
18) Khare CP. Βερολίνο, Χαϊδελβέργη: Springer Verlag; 2007. Ινδικά φαρμακευτικά φυτά: Εικονογραφημένο λεξικό. σελ. 669–71.
19) Al-Ali M, Wahbi S, Twaij H, Al-Badr A. Tribulus terrestris : Προκαταρκτική μελέτη των διουρητικών και συσταλτικών επιδράσεων του και σύγκριση με Zea mays. J Ethnopharmacol. 2003; 85 :257–60.
20) Chhatre S, Nesari T, Somani G, Kenjale R, Sathaye S. Comparative Evaluation of Diuretic Activity of Different Extracts of Tribulus terrestris Fruits in Experimental Animals. Int J Res Phytochem Pharmacol. 2012; 3 :129–33.
21) Rajendar B, Bharavi K, Rao GS, Kishore PV, Kumar PR, Kumar CS, et al. Προστατευτική δράση ενός αφροδισιακού βοτάνου Tribulus terrestris Linn σε βλάβη των όρχεων που προκαλείται από το κάδμιο. Indian J Pharmacol. 2011; 43 :568-73.
22) Kavitha P, Ramesh R, Subramanian P. Ιστοπαθολογικές αλλαγές στην αρσενική Poecilia latipinna λόγω χορήγησης Tribulus terrestris . In Vitro Cell Dev Biol Anim. 2012; 48 :306–12.
23) Adaikan PG, Gauthaman K, Prasad RN. Ιστορία των φυτικών φαρμάκων με μια εικόνα για τις φαρμακολογικές ιδιότητες του Tribulus terrestris . Ηλικιωμένος άνδρας. 2001; 4 :163–9.
24). Anand R, Patnaik GK, Kulshreshtha DK, Dhawan BN. Δραστηριότητα ορισμένων κλασμάτων των καρπών Tribulus terrestris κατά της πειραματικά επαγόμενης ουρολιθίασης σε αρουραίους. Indian J Exp Biol. 1994; 32 :548-52.
25). Aggarwal Α, Tandon S, Singla SK, Tandon C. Μια νέα αντιλιθιατική πρωτεΐνη από Tribulus terrestris που έχει κυτταροπροστατευτική ισχύ. Protein Pept Lett. 2012; 19 :812–9.
26). Shirfule AL, Sangamwar AT, Khobragade CN. Διερεύνηση της γλυκολικής οξειδάσης (GOX) ως στόχος αντιουρολιθικού φαρμάκου: Μοριακή μοντελοποίηση και in vitro μελέτη αναστολέων. Int J Biol Macromol. 2011; 49 :62–70.
27) Li M, Qu W, Wang Y, Wan Η, Tian C. Υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα σαπωνίνης από Tribulus terrestris . Ζονγκ Γιάο Κάι. 2002; 25 :420–2.
28) Amin A, Lotfy M, Shafiullah M, Adeghate E. Η προστατευτική επίδραση του Tribulus terrestris στον διαβήτη. Ann NY Acad Sci. 2006; 1084 :391–401.
29) Lamba HS, Bhargava CH, Thakur M, Bhargava S. Ανασταλτική δραστικότητα α-γλυκοσιδάσης και αλδόζης αναγωγάσης in vitro και αντιδιαβητική δράση in vivo του Tribulus terrestris . Int J Pharm Pharma Sci. 2011; 3 :270–2.
30) Ayyanna C Ayyanna. C, Chandra Mohan Rao G, Sasikala M, Somasekhar P. Absorption Enhancement Studies of Metformin Hydrochloride by Using Tribulus terrestris Plant Extract. Int J Pharm Technol. 2012; 4 :4118–25.
31) Khan S, Kabir Η, Jalees F, Asif Μ, Naquvi KJ. Αντιυπερλιπιδαιμικό δυναμικό των καρπών του Tribulus terrestris linn. Int J BiomedRes. 2011; 2 :98–101.
32) Chu S, Qu W, Pang X, Sun B, Huang X. Επίδραση σαπωνίνης από Tribulus terrestris στην υπερλιπιδαιμία. Ζονγκ Γιάο Κάι. 2003; 26 :341–4.
33) Zhang S, Li H, Yang SJ. Η τριβουλοσίνη προστατεύει τις καρδιές των αρουραίων από τραυματισμό ισχαιμίας/επαναιμάτωσης. Acta Pharmacol Sin. 2010.
34) Phillips OA, Mathew KT, Oriowo MA. Αντιυπερτασικά και αγγειοδιασταλτικά αποτελέσματα μεθανολικών και υδατικών εκχυλισμάτων Tribulus terrestris J Ethnopharmacol. 2006; 104 :351-5.
35) Zhang S, Li H, Xu H, Yang SJ. Επίδραση των ακαθάριστων σαπωνινών του Tribulus terrestris σε καρδιοκύτταρα που επηρεάζονται από την αδριαμυκίνη. Yao Xue Xue Bao. 2010; 45 :31–6.
36). Deole YS, Chavan SS, Ashok BK, Ravishankar B, Thakar AB, Chandola HM. Αξιολόγηση της αντικαταθλιπτικής και αγχολυτικής δράσης του δισκίου Rasayana Ghana (ένα σύνθετο σκεύασμα Αγιουρβέδα) . Ayu. 2011; 32 :375–9.
37). Oh JS, Baik SH, Ahn EK, Jeong W, Hong SS. Αντιφλεγμονώδης δράση του Tribulus terrestris σε κύτταρα RAW264.7. J Immunol. 2012; 88 :54.2.
38)Baburao B, Rajyalakshmi G, Venkatesham A, Kiran G, Shyamsunder A, Gangarao B. Αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές Δραστηριότητες του μεθανολικού εκχυλίσματος του φυτού Tribulus terrestris linn. Int J Chem Sci. 2009; 7 :1867–72.
39) Heidari MR, Mehrabani M, Pardakhty A, Khazaeli P, Zahedi MJ, Yakhchali M, et al. Η αναλγητική δράση του εκχυλίσματος Tribulus terrestris και σύγκριση της γαστρικής ελκογόνου δράσης του εκχυλίσματος με την ινδομεθακίνη. Ann NY Acad Sci. 2007; 1095 :418-27.
40) Arcasoy HB, Erenmemisoglu A, Tekol Y, Kurucu S, Kartal M. Effect of Tribulus terrestris L. saponin mix on some slemy muscle structures: A preliminary study. Φάρμα Boll Chim. 1998; 137 :473-5.
41) Kim HJ, Kim JC, Min JS, Kim MJ, Kim JA, Kor MH, et αϊ. Το υδατικό εκχύλισμα Tribulus terrestris Linn προκαλεί διακοπή της κυτταρικής ανάπτυξης και απόπτωση ρυθμίζοντας προς τα κάτω τη σηματοδότηση NF-κΒ στα καρκινικά κύτταρα του ήπατος. J Ethnopharmacol. 2011; 136 :197-203.
42) Kumar M, Panwar M, Samarth R, Kumar A. Αξιολόγηση της ραδιοδιαμορφωτικής επίδρασης του εκχυλίσματος ρίζας Tribulus terrestris έναντι της ακτινοβολίας γάμμα: Αιματολογικές, Βιοχημικές και κυτταρογενετικές αλλοιώσεις . Pharmacologyonline. 2009; 1 :1214–28.
43)Neychev VK, Nikolova E, Zhelev N, Mitev VI. Οι σαπωνίνες από το Tribulus terrestris L. είναι λιγότερο τοξικές για τους φυσιολογικούς ανθρώπινους ινοβλάστες από ό,τι για πολλές καρκινικές σειρές: Επίδραση στην απόπτωση και τον πολλαπλασιασμό. Exp Biol Med (Maywood) 2007; 232 :126–33.
44) Al-Bayati FA, Al-Mola HF. Αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές δραστηριότητες διαφόρων τμημάτων του Tribulus terrestris L. που αναπτύσσεται στο Ιράκ. J Zhejiang Univ Sci B. 2008; 9 :154–9.
45) Mohammed MJ. Βιολογική δραστηριότητα σαπωνινών που απομονώθηκαν από Tribulus terrestris (καρπός) στην ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων. Tikrit J Pure Sci. 2008:13.
46) Kiran B, Lalitha V, Raveesha KA. In Vitro Αξιολόγηση Υδατικού και Διαλυτικού εκχυλίσματος φύλλου Tribulus terrestris L. έναντι ανθρώπινων βακτηρίων. Int J Pharm Tech Res. 2011; 3 :1897–903.
47). Deepak M, Dipankar G, Prashanth D, Asha MK, Amit A, Venkataraman BV. Τριβουλοσίνη και β-σιτοστερόλη-D-γλυκοσίδη, οι ανθελμινθικές αρχές του Tribulus terrestris . Φυτοϊατρική. 2002; 9 :753–6.
48) El-Sheikh ΤΜ, Bosly ΗΑ, Shalaby NM. Εντομοκτόνες και απωθητικές δράσεις του μεθανολικού εκχυλίσματος Tribulus terrestris L. (Zygophyllaceae) έναντι του φορέα ελονοσίας Anopheles arabiensis (Diptera: Culicidae) Αίγυπτος Acad J Biolog Sci. 2012; 5 :13–22.
49) Singh SP, Raghavendra K, Singh RK, Mohanty SS, Dash AP. Αξιολόγηση εκχυλίσματος ακετόνης Tribulus terrestris Linn (Zygophyllaceae) για προνυμφοκτόνο και απωθητική δράση κατά των φορέων κουνουπιών. J Commun Dis. 2008; 40 :255-61.
50) Oh HK, Park SJ, Moon HD, Jun SH, Choi NY, You YO. Το Tribulus terrestris αναστέλλει τις ιδιότητες που προκαλούν τερηδόνα του Streptococcus mutans . J Med Plants Res. 2011; 5 :6061-6.
51)Τομ. 126. Το βιβλίο δεν έχει συγγραφέα, είναι έκδοση του Govt. της Ινδίας? 1989. Ayurvedic Pharmacopoeia of India, 1st ed, Vol. 1. Govt of India, Ministry of Health and Family Welfare Gokshura (Rt.) σελ. 49–52.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου